27 Şubat 2019 Çarşamba

Koku




İspermeçet (Kaşalot) Balinası-Google Resim

İspermeçet (kaşalot)

   Balinalardan, özellikle de ispermeçet balinasının başından elde edilen, mum yapımında ve kozmetiklerde kullanılan ak renkli bir tür yağ.

Amber-Google Rezim

Amber
   Parfüm yapımında kullanılan amber adlı ürün ispermeçet balinasının midesinde oluşur. balinanın yuttuğu mürekkep balıklarının bağırsak çeperini etkilemesiyle salgılanan bir maddedir. Balina bunu kusar, kustukları denizde sürüklenerek kıyıya vurur. Kıyıya vuran bu kusmuklara amber denir.

https://seyler.eksisozluk.com/parfum-yapiminda-kullanilan-amberi-midesinde-olusturan-hayvan-ispermecet-balinasi

Misk

   Asırlardır cazibesini yitirmeyen misk, eskiden Türkistan'ın Hata bölgesi'nde yaşayan misk ahularının göbeklerindeki bir tür urdan elde edilirmiş. misk avcıları belirli bölgelere çaktıkları kazıklarla urun düşmesini sağlar, elde ettikleri miski imalatçılara satarlarmış. ipek yolu ile dünyanın dört bir köşesine ulaşan misk, gittiği ülkelerde farklı işlemlerden geçirilirmiş ve uzun yıllar boyunca kozmetik sanayine yön vermiş. o dönemlerde kadınlar hamamlarda yıkandıktan sonra ıslak saçlarını miske batırılmış taraklarla tararlarmış. dilimizin ucuna yerleşen “mis gibi kokmak” deyimi de buradan geliyor.

   Misk Sanskritçede testis anlamına gelir.

Misk Geyiği-Google Resim
   Geyiğin testislerinin üzerinden alınabilmesi için hayvanın öldürülmesi gerekiyor. Misk’in sentetiği nasıl çıkmış biliyor musunuz? Patlayıcı uzmanı bir adam yeni bir patlayıcı yaparken yanlışlıkla güzel kokulu bir molekül elde ediyor. Bir bakıyorlar misk. Bu sebeple ilk sentetik miske adamın ismi verilmiş: Misk Baur.

https://seyler.eksisozluk.com/bir-geyigin-testisinin-uzerindeki-bezden-elde-edilen-koku-maddesi-misk

Ek Bilgi

Civet Kedisi-Google Resim
Civet Kedisi - Misk Kedisi - Luwak


   Tropik kuşakta yaşayan, bazı türlerinin nesli tükenmek üzere olan kedi türüdür. Civet kedisinin anüs salgısından elde edilen "civet" maddesi, parfümeri sanayisinde kullanılan temel koku sabitleyicilerden biridir

Dünyanın En Pahalı Kahvesi Kopi Luwak

   Kopi, Endonezya Dilinde kahve, luwak'ta bu kahvenin çekirdeklerini yiyen kedigiller familyasından bir hayvan.

Civet Kedisi ve Dışkısı -Google Resim


25 Şubat 2019 Pazartesi

Capernaüm-Kefernahum Filmi

Google Resim


   Hayata baktığımızda gördüğümüz şeyler ne kadar bizi mutlu etse de, hoş şeyler olsa da  mutsuzluğun ve kederin hemen yanı başımızda olduğunu biliriz. Biliriz ki bir karmaşadır insan ruhu ve siz yaşamasanız da yaşayanların acısı siner mutluluğunuza. İşte neden böyle hissettiğimizin  cevabı bu film.
   Zain Al Rafeea  başroldeki çocuğun adı. Ekşi Sözlüğe göre ailesi Norveç'e yerleşmiş Suriyeli bir çocuk. filmin yönetmeni Ladine Labaki.
  
Çocuğun Güldüğü Tek Sahne Filmin Son Sahnesi


Osmanlıda İltizam Sistemi


İltizam Usulünün Yarar ve Sakıncaları

Tarihte bir çok devlete geniş uygulamaları bulunan iltizam sistemini bilimsel açıdan değerlendirdiğimizde bir çok yararlı ve sakıncalı yönleri ortaya çıkmaktadır. Ancak hemen şunu belirtmeliyiz ki, bir vergi tahsil usulünün iyi ya da kötü yanları ele alınırken önemli bir hususun gözden uzak tutulmaması gerekmektedir. Bu husus, vergilerin tahsil edildiği dönemlerdeki ortam ve diğer bazı çevresel ve teknolojik koşullardır. İltizam sistemini de bu çerçeve içinde ele alarak incelediğimiz takdirde ancak doğru sonuçlara varabiliriz. Şimdi kısaca iltizam sisteminin yararlarını maddeler halinde özetlemeye çalışalım. 
  • “İltizam sistemi bilhassa tam bir Devlet maliye idaresi kurulamadığı vakit hazine bakımından faydalı olabilir”. Gerçekten de ulaşım ve haberleşme ile diğer teknolojik imkansızlıklar nedeniyle, merkeziyetçiliğin tam anlamıyla uygulanmasının mümkün olmadığı bir çok devlette bu arada Osmanlı İmparatorluğu’nda iltizam sistemi faydalı bir tahsil usulü olarak görülmektedir.
  • Bu usulde mültezimler vergiyi devletten daha çabuk ve daha ucuz bir şekilde tahsil ederler. İltizam sisteminde verginin devlet memurları eliyle tahsil edilmesindeki sakıncalar kısmen de olsa yoktur. Şüphesiz bu yargıların tam anlamıyla doğru olduğu savunulamaz.
  • İltizam sisteminde vergiler kendisi ile anlaşma yapılan mültezimlerden çoğunlukla toplam ve peşin olarak tahsil edildiğinden, Devlet bu suretle sabit bir gelir sağlamış olmaktadır. Dolayısıyla Devlet için bir “riziko” sözkonusu değildir. Mültezim, kâr da etse, zarar da etse, üzerinde anlaşılan bedeli devlete ödemek zorundadır.
  • Nihayet bu sistemin diğer bir yararı da bütçenin düzenlenmesi açısından karşımıza çıkmaktadır. Bütçeler de iltizam bedelleri önceden bilindiğinden, gelir tahminleri kolaylıkla yapılabilmektedir.
İltizam sisteminin bu yararlarından başka çeşitli sakıncaları da bulunmaktadır. Bunları kısaca şu şekilde özetleyebiliriz: 

  • Herşeyden önce bir kamu hizmeti ve görevi olan vergi tahsili işlemlerinin bir fert veya şirkete bırakılması Devletin hükümranlık hakları ile bağdaştırılamaz
  • İltizam sisteminde Devlete ödenen miktardan fazlası mültezimin kârını teşkil ettiğinden, bu kimselerin halk üzerinde baskı ve şiddet göstermeleri sözkonusu olabilmektedir.
  • İltizam sisteminin çok büyük sakıncalarından biri de vergi hasılatının fazla olmamasından kaynaklanmaktadır. Zira bu usulde mültezimler kendi aralarında anlaşarak iltizam bölgelerini paylaşıyorlar, başkalarının ihaleye iştirak etmelerini engelliyorlar ve bu şekilde iltizam bedelinin düşük saptanmasını sağlıyorlardı.
  • İltizam sisteminin bir diğer sakıncası da vergi psikolojisi açısından ortaya çıkmaktadır. Bu usulde vergi, Devlet memuru olmayan üçüncü şahıslar tarafından (mültezimler) tahsil edildiğinden, bu şahıslar ile vatandaşlar arasında anlaşmazlıklar olabilmektedir.
Ancak, sonuç olarak şunu ifade etmeliyiz ki, iltizam sisteminin ulaşım ve haberleşme imkanları ile teknolojik koşullar dolayısıyla o devirlerde uygulanması esasen bir zorunluluktu. İltizam sistemi, para ekonomisinin gelişmesiyle birlikte verginin verimlilik ilkesine uygun düşmediğinden çeşitli ülkelerde değişik zamanlarda yürürlükten kaldırılmış ve günümüzde tarihi bir usul niteliğini kazanmıştır.

21 Şubat 2019 Perşembe

Roma Filmindeki Komando Kampları


   Bu sahneyi Roma filmini izleyenler hatırlayacaktır. Cleo çocuğunun babası gencin(Fermin) yanına gider. Fermin bir paramiliter olmuştur. Eğitim almaktadır. Eğitmenleri Amerikalı ve sonradan gelen Koreli biridir. Cleo sevdiği adam tarafından terslenir. Tekrar yaşadığı eve geri döner.
 Devam eden sahnelerde Cleo, Fermin ile tekrar karşılaşır. Bu sefer aldığı eğitimin hakkını vermektedir. insan avındadır. Tarihe  Corpus Cristi Katliamı adıyla geçen 42 insanın öldüğü olaylarda baş roldedir.
   Aşağıdaki fotoğrafın ise Türkiye'deki kamplarda çekildiği söyleniyor.