9 Şubat 2018 Cuma

Büyük Taarruz


Google Resim

Sakarya Meydan Savaşı’ndaki yenilginin ardından Yunan kuvvetleri taarruz güçlerini kaybetmiş bu nedenle ellerindeki toprakları kaybetmemek amacıyla savunmaya dayalı bir strateji saptayıp bu doğrultuda bir yıl boyunca hazırlık yapmışlardır. Türk tarafı da Yunan Genelkurmayı’nın bu eğilimini fark ettiği için ateş üstünlüğünü elde etmek amacıyla Yunan kuvvetlerinin karşı taarruza geçmeye çekineceğini bilerek Ankara civarında örtme taarruzu yapacak sınırlı sayıda birlik bırakmışlar ve güçlerinin çoğunu Afyon civarında mevzilendirmişlerdir. Gazi Mustafa Kemal Paşa ve Fevzi (Çakmak) Paşaların hazırladığı Türk taarruz planını anlayamayan Yunan Genelkurmayı örtme taarruzun yapıldığı bölgelerde de gerçek bir taarruzun gerçekleştiğini sandığından bu bölgelerdeki Yunan kuvvetleri atıl kalmış ve Türk kuvvetleri ateş üstünlüğünü ele geçirmişlerdir. Buna göre Yunan kuvvetleri 2 parçaya ayrılmıştır. Oluşan yeni durum Tablo 4’te verilmektedir.

2 Şubat 2018 Cuma

Amok Koşucusu


Amok

   Amok (gözü kara, hiddetle saldıran ve öldüren) Malezya kültüründe katletmeye yönelik çılgınlık durumunu tanımlar. Filipinler'de juramentado olarak bilinir. Cinnet halinde olma, sonuçlarını hesap edemeden şiddet kullanma durumudur. Psikoloji biliminde amok, derin bir düşünce döneminin sonrasında gelen şiddet ve bazen cinayet ile sonuçlanan atakların görüldüğü disosiyatif bir tablodur. Durum erkekler arasında yaygın ve bir hakaret sonrasında başlama eğilimindedir. Bireyde kötülüğe uğradığına ya da uğrayacağına dair sanrılar bulunmaktadır. Psikiyatride ender görülen kültüre özgü sendromlar arasında geçen "amok" durumunun Malezya kültürüne özel olabileceği ve kültüre özgü sendromlara örnek gösterilebileceği ifade edilmektedir. Bazı kaynaklar ise günümüz toplumu ve "amok" durumunun tarihsel ilişkisini tartışarak modern endüstri toplumunda da benzer bir tablonun görülebileceğini ileri sürmektedir.

   Bu özel durum altında olan, ister silahla, ister bir araçla suç işleyen, toplu öldürme ya da yaralamalarda bulunan kişilere amok koşucusu adı verilmektedir.

Wikipedia'dan alındı.

1 Şubat 2018 Perşembe

The Last Kingdom

   

   BBC tarafından yapılmış The Last Kingdom dizisini seyrettim.  Dizi okuduğum kadarıyla Bernard Cornwell aynı adlı romanından uyarlanmış. Romanı okumadım. Ama daha önceden Bernard Cornwell Azincourd romanını okumuştum. Tarihe mümkün olduğa kadar sadık oluşu ve kurgusunu beğenmiştim. Dizide Hoşuma gitti.
Dizi iki sezon yayınlanmış. Aşağıda  Bölüm 8  2. Sezon finalinde yer alan bir konuşmayı aldım.

- Bir insanı toprağa bağlayan nedir?
- Tarlalarda didinen, yazın bağrında kavrulup kışın titreyen fukara insancıklar yaşar.
- Tanrının günü mütemadiyen didinip bir somun ekmeğe ve işeyecek bir çömleğe talim ederler.
- Evlatları illetten, karısı da ona evlat vermekten can verir.
- Yine de memleket tehdide uğrayınca bir şeyler harekete geçer. Niye?
- Onu besleyen topraktır ve daha fazlası da var.
- Topraktaki ağaçlar barınak ve ateş için de kullanılır.
- Bundan da fazlası var.
- Sevgi mi Peder?
Evet p... durumu anladı, yalnızca sevgi olabilir.
En güçlü şey!
Sizce de öyle değil mi Lord Uhtred?
--- o ---
Sonunda Lord Uhtred tarafından tekrar edilir bu sözler
- İnsanı toprağına ne bağlar?
- İnsan hangi güçle toprağını ve o topraklarda çalışan aileleri hayatı pahasına korur?
- Bunu sadece sevgi yaptırır.