27 Aralık 2017 Çarşamba

Kudüs İçin Ölmek-Şövalyeler, Rahipler, Müslümanlar ve Birinci Haçlı Seferi





Kudüs İçin Ölmek-Şövalyeler, Rahipler, Müslümanlar ve Birinci Haçlı Seferi Kitap Kapağı


Kitabın orijinal dilindeki kapağı

İdefix'deki tanıtım yazısı:
''Kudüs İçin Ölmek'', insanlığın ortak belleğinde derin izler bırakan tarihsel bir dönemi ayrıntılı bir şekilde gözler önüne seren ve günümüz sorunlarına da ışık tutan tarihi bir roman.
Bilebildiğimiz tarih boyunca hep, çok önemli bir dinsel merkez olan Kudüs, günümüz dünya siyasetinin de ''Gordion Düğümü'' gibidir. Yahudiler, Hıristiyanlar ve Müslümanlar açısından uğruna ölünecek bir ''erek'' olan Kudüs için yapılan savaşlar ve bu yolda verilen kayıplar saymakla bitmez.

Papalık'ın yönlendirmesiyle, krallar, derebeyleri, soylular ve şövalyelerin, hangi amacı güttükleri tam olarak belli olmayan sayısız Hıristiyan çapulcu eşliğinde giriştikleri bu seferin ruhu ve duygusunu ve bu çileli serüvende insanların yaşadıkları büyük acıları bilmek, pek çok siyasi meseleye daha sağlıklı bakmayı sağlayacaktır.

Haçlı Seferleri’ne, Araplar ya da Türkler’in değil, Haçlılar’ın gözüyle bakan ''Kudüs İçin Ölmek'', uygarlığın engebeli yollarında olan bitenleri öğrenmek söz konusu olduğunda gözardı edilmesi olanaksız bir devrin, günümüze önemli göndermeler yapan sarsıcı öyküsü.


Fotoğraf: Olivier Favre

Kitabın Yazarı Dieter Breuers hakkında kısa bilgi:
5 ağustos 1935 yılında doğdu. Köln'de tarih okudu. Gazeteci olarak çalıştı. Özellikle Orta Çağı fon alan kitaplarıyla tanındı. Kudüs İçin Ölmek-Şövalye Keşiş ve Köylü  isimli romanı en çok bilinen kitabıdır. Yazar 16 Eylül 2015 tarihinde ölmüştür.

Kitaptaki Kişiler:
Amiensli Peter; önce Fransa'da vaazlar veriyor, daha sonra Köln'e geliyor ve Regensburg, Wieselburg, Belgrad ve Sofya üzerinden Kostantinopol'e devam ediyor.

Kadın Duna; Oder Nehri'nin alt taraflarında yaşıyor, Niş'e, oradan da satın alınarak Belgrad'a götürülüyor. Belgrad'da kadınlar evinden kurtarılıyor ve Amiensli Peter ile birlikte yola devam ediyor. Civetot'daki savaştan sonra yeniden köleleştiriliyor ve İkonion'da yeniden kurtarılıyor. Şövalye Joscelin ile birlikte Antiokheia üzerinden Kudüs'e geliyor

Rahip Alkuin; Kara Ormanlar'dan Köln'e, Leiningenli Emicho ile birlikte de Wieselburg'a geliyor. Oradan İtalya'ya geçiyor, Fransız ordusunun peşinden, denizden ve Makedonya'dan geçerek, Kostantinopol'e geliyor. Dorylaion ve Antiokheia üzerinden Kudüs'e varıyor.

Şövalye Joscelin; Kont Toulouse'lu Raimund'un ordusu ile birlikte Kuzey İtalya'ya ve oradan da Dalmaçya kıyıları boyunca güneye ve sonunda ana yoldan geçerek Kostantinopol'e, Antiokheia'ya ve Kudüs'e varıyor.

Asker Drago; Tankred ile birlikte gemiyle Bari'den Avlona'ya geçiyor ve Doğu'ya giden büyük yolu izliyor.

Haremağası Yusuf; Şam'dan doğrudan Antiokheia'ya geliyor ve oradan da Kudüs'e gidiyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder